Hoog Sensitieve Personen (HSP)

Zoals je al kon lezen in het hoofdstuk “Over Alvie” is een HSP altijd op zoek naar het gevoel.
Het gevoel van zichzelf. Ze weten het min of meer al dat er iets niet klopt. Een HSP weet gewoonweg al welk gevoel niet van zichzelf is. Dus hoe kan een HSP nu op het gevoel vertrouwen? En zeker wanneer een HSP zich nog niet eens bewust is van het feit dat hij/zij een HSP is?

Een HSP wordt van jongs af aan heen en weer geslingerd tussen de eigen gevoelens en dat van de omgeving. Een HSP kan zich ook helemaal kwijt raken in de gevoelens die er op hem/haar af komen. De eigen identiteit komt dan in het geding…
Ze gaan dingen doen die eigenlijk niet bij hun passen. Daarom is het zo belangrijk om vanuit je eigen gevoel te handelen. Om vanuit je eigen gevoel die dingen te doen die jij zelf leuk vindt.
Ontdek je zelf door op zoek te gaan naar jezelf. Voel die tevredenheid wanneer je dat doet wat jij graag wil.
Terwijl je op zoek gaat naar jezelf ontdek je nog zoveel meer. Je ontdekt dat je op zoek bent naar geborgenheid en liefde die je in de eerste instantie niet vindt bij jezelf. Juist omdat jij je eigen gevoelens niet vertrouwd. Want wat is nu van jou en wat is nu van een ander? Je zoekt het bij een ander. En daar zit het hele probleem. Wat de HSP ziet bij de ander is liefde, is geborgenheid. Maar daar is de ander zich nog helemaal niet bewust van. Want het is juist de taak van de HSP om dat te openen bij de ander. Om de ander dat duidelijk te maken.

Om die taak goed te volbrengen zal de HSP zich juist op zichzelf dienen te focussen. Door in zichzelf te keren leert de HSP welke gevoelens van zichzelf zijn en welke niet. En kan de HSP dan ook krachten ontwikkelen die hem/haar bijstaan en bescherming bieden tegen mensen die misbruik maken van hun gave.
Door zichzelf te trainen kan de HSP zichzelf staande houden in zijn/haar omgeving en zich niet laten beïnvloeden. Zo ontdek je nog veel meer. Zo ontdekt de HSP dat zijn/haar omgeving niet de waarheid spreekt. En ontwijkend gedrag vertoont naar de HSP toe. Om vooral maar niet te laten zien wat er in hun speelt…

Tijdens de ontdekkingstocht van de HSP komt er nog veel meer naar boven. De HSP ontdekt meer eigenschappen in zichzelf waar het zich nog niet bewust van was. Het wil weten en is gretig en wil daarom gevoed worden met kennis. Kennis die de HSP bevestiging geven in hun gevoel en daarbij zijn/haar gevoel nog meer ondersteunen.

Ik zeg dan, ga ervoor! Jij bent HSP

%d bloggers liken dit: